Bijzondere projecten

Soms komen er projecten op je pad die je niet kunt weigeren. Afgelopen jaar heb ik een bijzondere bijdrage kunnen leveren aan een herdenkingsboekje van de Razzia van Rotterdam.

Afgelopen november was het 75 jaar geleden dat de razzia plaatsvond. Ter gelegenheid hiervan heeft de gemeente Rotterdam een bijzonder uitgave ervan gemaakt en heb ik alle portretten van de geïntereviewden mogen maken. Ik koos er bewust voor om juist tijdens hun interview me als toeschouwer op te stellen en ze gewoon hun gang te laten gaan. Mezelf zo onzichtbaar mogelijk te maken en het verhaal voorrang te geven. De portretten zijn gemaakt bij de mensen thuis, in hun eigen omgeving waarbij ik gebruik heb gemaakt van de aanwezige daglicht. Door deze manier van fotograferen ontstaan er natuurlijke, dynamische portretten die de verhalen ondersteunen. En dat was precies mijn bedoeling.

Omdat deze herdenkingsboek in een beperkte oplage is uitgegeven en nergens te koop is, heb ik besloten om de PDF versie ervan op mijn site te zetten voor belangstellenden. Dit omdat ik het belangrijk vind dat de verhalen van deze overlevenden nooit vergeten mogen worden en op deze manier kan iedereen die interesse heeft, hun verhalen lezen. Hou wel in de gaten dat er niks uit dit boekje gepubliceerd mag worden zonder toestemming van de gemeente Rotterdam en dat er op mijn foto’s auteursrecht van toepassing is. Een afdruk maken voor eigen gebruik is geen enkel probleem.

Boek herdenking Razzia Rotterdam